150 år av vänskap och förbindelser mellan Thailand och Sverige
Thailand – Sverige 150 år av vänskap och förbindelser
Idag har det gått precis 150 år sedan första vänskapsavtalet mellan Thailand och Sverige som heter ”Treaty of Friendship, Commerce and Navigation of 1868” undertecknades. Avtalet blev en officiell start på diplomatiska förbindelser länderna emellan. Vi på Thailands Ambassad har fått tagit del av originalavtalet som finns välbevarat på Riksarkivet i Stockholm, samt fått tillåtelse att dela med oss av bilder på det värdefulla avtalet med anledning av jubileumsdagen. Vi vill dessutom ta tillfället i akt att fira dagen med att blicka tillbaka på några av de viktigaste händelserna mellan Thailand och Sverige som skett under de senaste 150 åren.
Thailands första kungabesök i Sverige skedde cirka 29 år efter att vänskapsavtalet undertecknades. Kung Chulalongkorn reste till Sverige på inbjudan av Kung Oscar II för att se industriutställningen och besöka norra Sverige för att se svensk sågverksindustrin. Kung Chulalongkorn var en mycket omtyckt kung bland annat för att ha avskaffat slaveri och infört en rad reformer som tog landet till en ny nivå. Den thailändska kungen blev varmt mottagen av lokalbefolkningen som hade samlats för att välkomna honom. Besöket blev en historisk händelse, så viktigt att man sedan började kalla den väg han färdades förbi i Utanede för ”Kung Chulalongkorns Väg”. När thailändarna nåddes av nyheten om att det finns en väg i Sverige döpt efter deras älskade kung uppkom idén om att bygga en thailändsk paviljong till minne av kungens Sverigebesök. Idag står den sagolika ”King Chulalongkorn Memorial Building” i Ragunda Kommun där traditionella ceremonier hålls årligen och paviljongen har dessutom blivit en kulturell mötesplats för både thailändare och svenskar.
Relationen mellan den thailändska och svenska kungafamiljen är fortsatt nära även under modern tid då Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia varit nära bekanta till Kung Bhumibol Aduljadej och Drottning Sirikit. Det svenska kungaparet och har besökt Thailand ett flertal gånger såväl officiellt som privat. Ryktet om det svenska kungaparets jordnära livsstil är känt bland thailändare. Tacksamheten för att Kung Carl Gustaf sträckte ut en hjälpande hand till fattiga fiskare i Thailand under tsunamin 2004 är också stor. För strax 10 år sedan fick det svenska kungaparet två elefanter av Kung Bhumibol. Att få elefanter från thailändska kungen är mycket hedersamt då elefanter har en ikon status och betyder mycket för landet både historiskt och i nutid. Att skänka elefanter till Sverige återspeglar alltså den goda relationen länderna emellan. Elefanterna har thailändska namn och heter ”Bua” (lotus) och ”Saonoi” (lilla tjejen). Bua födde senare en elefantkalv som heter ”Namsai” (klart vatten). Kung Bhumibol var riddare av Kungliga Serafimerorden och tradition är att när en riddare avlider hedras den med en serafimerringning i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Den 26 oktober 2017 hade hundratals thailändare från hela Sverige samlats utanför det kungliga slottet i Stockholm för att närvara under serafimerringningen som hölls samma dag som kremeringen av den avlidne kungen i Thailand. Många thailändare i Sverige var tacksamma för att serafimerringningen arrangerades och såg det som ett tillfälle att ta farväl av sin Kung. Thailändska medier rapporterade flitigt om serafimerringningen och många upplevde det som en historisk händelse som satt spår i deras hjärtan.
Thailand och Sverige samarbetar också inom många andra områden. Till exempel, flera thailändska delegationer besöker Sverige årligen för att ta del av den svenska expertisen inom miljö, förnybarenergi, smarta städer, samt vetenskaplig forskning. Samtidigt är Thailand en viktig handelspartner för Sverige i Sydostasien och har gjort en stor affär med Sverige genom köpet av stridsflygplanet Jas Gripen. I dagsläge finns det cirka 70 svenska företag etablerade i Thailand såsom Ericsson, Volvo, Tetra Pak, Electrolux och IKEA. Thailand ligger strategiskt mellan 7 av 10 ASEAN länder, har en välutvecklad infrastruktur, är öppen för utländska investerare och är attraktiv bland många svenska företag. I Sverige finns det en rad thailändska företag men främst små och medelstora som mestadels är inom serviceindustrin.
Turismen är ytterligare en faktor som har fört Thailand och Sverige närmare varandra. Varje år reser ungefär 300,000 svenska turister till Thailand och trenden att flytta till Thailand som pensionär har blivit allt mer populär. Tack vare turismen har flera vänskapsband knutits och fina minnen har skapats under åren. Till exempel finns det svenskar som förlorat sina familjemedlemmar i tsunamin som återvänt till Thailand för att starta ett barnhem för att hjälpa föräldralösa barn i Thailand. Det finns eldsjälar som startat olika projekt för att finansiella barnhemmet till exempel genom att cykla från Sverige till Phuket och cykla jorden runt till förmån för barnhemmet. Det finns också svenskar som lägger ut egna pengar på att köpa flyttbara swimmingpool och anställer simlärare som lär thailändska barn simma för att hjälpa till att minska drunkningsolyckor bland thailändska barn och många fler berättelser. Det sägs att ”Thailand ligger svenskarna varmt om hjärtat” och det är otroligt glädjande att veta.
Den 13-14 juli 2018 kommer vi på Thailands Ambassad att arrangera en Thaifestival som heter ”Thailand @ Kungsträdgården” som håller till i hjärtat av Stockholm, där vi även kommer att fira Thailand-Sverige 150 års jubileum. Vi kommer att skapa en Thailandstämning med god mat, livemusik, kulturella uppvisningar, utställningar, information om turism och möjligheter för investering i Thailand m.m. Vi hoppas att ni ska vilja fira med oss och ser fram emot att träffa er där. Välkomna!
Thailändska elefanter på Kolmården